Eko-turizm doğal kaynakların sürdürülebilirliğini güvence altına alırken, yerel halkın ekonomik kalkınmasına da destek olarak kırsaldın kente göçün önüne geçiyor. Eko-turizm doğanın dengesini gözeterek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmanın yolunu açıyor. Yeni turizm rotaları kent hayatından kaçan ve kalabalık tatil bölgelerinde tatil yapmak istemeyen insanlar için bir alternatif olmaya devam ediyor. Bursa’da hem Büyükşehir Belediyesi hem de ilçe belediyeleri alternatif turizm rotaları oluşturarak eko-turizm alanında yatırımlarına devam ediyor.
Alinur AKTAŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı
Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’mızın turizm pastasından daha fazla pay alabilmesi için 17 ilçemizin de sahip olduğu farklı özellikleri en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Eko-Turizm ise bizim özellikle en fazla göç veren dağ ilçelerimiz olan Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerindeki en büyük kozumuz. Bu kapsamda özellikle Harmancık ilçemizde önemli mesafe kat edildi. BEBKA’dan 2015 yılında sağlanan 1,5 milyon TL’lik hibe ile Harmancık Belediyesi tarafından yaptırılan 3,5 milyon TL bütçeli Eko Turizm Sosyal Tesisleri bünyesinde 14 adet bungalov ev, 250 metrekare restoran, macera parkı, paintball, dağ bisikletleri, yürüyüş parkurları ve ATV gezi motorları aktivite alanları bulunuyordu. Vatandaşlara doğa ile iç içe muhteşem bir tatil imkânı sunan tesislere ilgi gün geçtikçe artınca, talebi karşılamak için Büyükşehir Belediyesi olarak biz devreye girdik. Harmancık Belediyesi Eko Turizm Sosyal Tesisleri bünyesine 350 metrekare taban alanına sahip toplamda 900 metrekare alanlı konferans salonu binası ile ilave 3 milyon liralık yatırımıyla aynı alana 3 adet 35 metrekarelik ve 3 adet 45 metrekarelik 2 katlı bungalov ahşap ev, 1 adet çamaşırhane ile 1 adet umumi tuvalet yaptık. Özellikle dağ ilçelerimizin tamamı, temiz havası, gölleri, şelaleleri ve termal kaynakları ile ön plana çıkıyor. Özellikle Harmancık ilçemiz termal kaynaklar yönünden biraz daha öne çıkıyor. Büyükşehir olarak termalle alakalı Harmancık’ta 25 dönem arazi aldık. Burada yatırımlar başlayacak. Harmancık, Bursa’nın ilçesi olsa da Balıkesir – Kütahya aksında olması önemli avantaj. Bu avantajı da turizm anlamında en iyi şekilde kullanacağız. Başta da söylediğim gibi dağ ilçelerimiz, kent merkezine çok fazla göz veriyor. Göçü engellemenin tek yolu da bu ilçelerimizde ekonomik kalkınmanın sağlanması. Bu nedenle eko-turizm dağ ilçelerimiz için büyük önem taşıyor. Özellikle bu bölgelerdeki eko-turizm tesislerinin yaygınlaşmasıyla istihdamın artacağına ve belki de tersine göçün başlayacağına inanıyorum. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını yüzünden yurt içi ve yurt dışında uzun süren karantinalar ve sokağa çıkma yasakları insanların tatil anlayışlarını da tümden değiştirdi. Alışılagelmiş tatil anlayışının yerini hijyen ve temizliğin öne çıktığı, kalabalık ortamlardan uzak, doğada daha fazla vakit geçirme gibi aktiviteler aldı. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahat edilebilecek ortamlar daha fazla önem kazanırken, Uludağ’ı, gölleri, şelaleleri, denizi, yayları ile Bursa, tatilcilere eşsiz tatil fırsatları sunuyor. İstanbul başta olmak üzere tüm büyük kentlere yakınlığı ile bireysel ulaşım imkânlarıyla rahatlıkla ulaşılabilecek bir kent olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin insan sağlığını öne çıkaran turizm politikalarıyla sağlık ve güvenli tatilin önemli adreslerinden biri haline geldi.
Mustafa DÜNDAR
Osmangazi Belediye Başkanı
Tarih boyunca önemli bir ticaret kenti olan Bursa için hanlar ve bedestenler ekonominin nabzını ifade etmektedir. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan ticaret bölgesi; 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlamıştır. Erken Osmanlı döneminde yapılan 668 yıllık geçmişiyle Hanlar Bölgesi, Bursa’da çarşı yapısının nasıl oluştuğunu göstermesi açısından önemlidir. Eskiden yaklaşık 25 hana ev sahipliği yapmasına karşın günümüze kadar gelen 14 hanın bulunduğu “Hanlar Bölgesi” Osmanlı Devleti’nin tarihini bizlere yansıtmaya devam ediyor. Dolayısıyla Bursa ekonomisinin kalbi tarihi çarşıda atıyor. Hanlar Bölgesi, turizm açısından da büyük önem taşıyor. Osmangazi Belediyesi olarak, bu bölgenin ayağa kalkması için bugüne kadar önemli çalışmalar yaptık. Amacımız, çarşımızı sürekli hareketli tutabilmek. Alışveriş merkezlerine rağmen çarşının kendine has bir ruhu var ve bu ruh asla kaybolmaz. Çalışmalarımızı bu yönde sürdüreceğiz.
Osmanlı’nın kurucu şehri ve köklü tarihimizle Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biriyiz. Osmangazi Belediyesi olarak tüm hizmetlerimizi bu bilinç ve sorumlulukla üretiyor, şehrimizin tarihini yaşatıp geleceğe taşımak adına bir misyon üstlenirken bir yandan da projelerimizi modern yaşamın gerekliliklerine göre şekillendiriyoruz. Şehircilik projelerinden eğitime, sağlığa, sosyal belediyeciliğe kadar insan odaklı belediyecilik anlayışı ile çalışıyoruz. Bursa denildiğinde ilk akla gelen bölge olan Hisar İçi ve burada başlattığımız projemiz, şehrimize verdiğimiz değerin en güzel örneği. Hisar Bölgesi, etap etap tamamlanan çalışmalarla adeta bir açık hava müzesi olacak. Eski Bursa evleri, arkeopark, Filiboz Mescidi ve diğer tarihi yapılar ile birlikte Bursa’ya gelen yerli ve yabancı misafirler, bu bölgeye uğramadan şehrimizden ayrılmayacak.
Bunun yanında Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile kültür turizminde yeni bir rotayı inşa ettik. Şehrimizin yeni marka değeri haline gelen fetih müzemiz, eğitimden kültüre, turizmden ticari hareketliliğe kadar birçok alanda şehrimize ve ülkemize katkı sağlıyor.
Bitkisel çeşitlilik merkezi olan Uludağ’da yer alan 1.320 bitki türünden 171’i Türkiye’de 33’ü de sadece Uludağ’da yetişiyor. Endemik Park için Bursa Teknik Üniversitesi ile Doğa Koruma Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü ile protokol yapıldı. Endemik Bitki Parkı, Uludağ’ı yurtiçi ve yurtdışı doğa turizmin uğrak yeri haline getirecek. Endemik Parkı uygulama alanı; Kirazlıyayla ile Sarıalan arasındaki Gölcük bölgesi ve Çobankaya ile Sarıalan arasında olacak.
Turgay Erdem
Nilüfer Belediye Başkanı
Küresel kirlilik ve son dönemlerde yaşadığımız pandemi gibi nedenlerle insanların turizm anlamındaki tercihleri de değişmeye ve el değmemiş doğal güzellikler en cazip turizm destinasyonları haline gelmeye başladı. Nilüfer, el değmemiş doğal güzellikleriyle de şanslı bir yerleşim. Biz Nilüfer’in bu potansiyelini değerlendirmek için Mysia Yolları Doğa, Tarih ve Kültür Rotaları Projesi’ni hayata geçirdik. Ekoturizmin en güzel örneklerinden birini oluşturan “Mysia Yolları Nilüfer Alternatif Turizm Destinasyonları” projesinin ilk etabı, 2016 yılında doğaseverlerin beğenisine açıldı.
Mysia Yolları projesi Nilüfer’in güney kırsalındaki Misi (Gümüştepe) ve Gölyazı arasında kalan 21 mahalleyi birleştiren, toplamda 310 km uzunluğundaki rotalardan oluşmaktadır. Doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ve at biniciliği parkurları ile Mysia Yolları kısa süre içerisinde ülkemizdeki önemli doğa ve kültür turizmi duraklarından biri haline gelmiştir. 2019 yılına gelindiğinde, “Mysia Yolları Nilüfer Alternatif Destinasyonları Projesi” artık Nilüfer İlçesi sınırlarını aşmış durumdadır. Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Mudanya ve Orhaneli ilçelerine uzanan bu proje, konuklarını Uludağ ormanlarından, Uluabat Gölü’nden ve Marmara kıyılarından geçirerek, büyüleyici bir doğa yolculuğuna çıkarmaktadır. Çoğunlukla tarihî yollar üzerinde tasarlanmış Mysia Yolları parkurları, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, atlı doğa yürüyüşü, panoramik manzara seyri, kuş gözlemi, doğa fotoğrafçılığı, sportif olta balıkçılığı, çadırlı kamp, yamaç paraşütü ve mağaracılık gibi çeşitli aktiviteler için imkan sunmaktadır. Öte yandan bu parkurların geçtiği köylerde de kırsal kalkınmayı destekleyen pek çok çalışmamız da bulunmaktadır. Özellikle köy kadınlarını dernek çatısı altında toplanıp, yöresel gıda ürünleri üretip satmaya yönelten çabalarımız meyvesini vermiş ve pek çok köyde kurulan kadın dernekleri, kendilerine tahsis ettiğimiz mekanlarda yöresel yiyeceklerini yapıp satarak Mysia yolları gezginlerini ağırlamaya başlamıştır. Çevreyle barışık, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan bu model Nilüfer’de her geçen gün yaygınlaşarak büyüyecektir.
Ali ÖZKAN
Karacabey Belediye Başkanı
Tüm dünya olduğu gibi ülkemiz de koronavirüs salgını nedeniyle zor günlerden geçiyor. Bu pandemi, günlük yaşamda olduğu kadar iş yaşamında da önemli değişimlere yol açtı. ‘Yeni normal’ olarak adlandırılan bu süreç, insanların alışkanlıklarında köklü değişimler ortaya çıkardı. Bu değişen alışkanlıklardan biri de kuşkusuz tatil alışkanlıkları oldu. Karacabey’imiz hem coğrafi avantajları hem de geniş coğrafyasında verimli tarım arazileriyle çok önemli bir potansiyele sahip. Şehrimiz; hoş kokulu bitki çeşitliliği ile öne çıkıyor ve longoz, ıhlamur ormanları, Leylek Köyü Eskikarağaç gibi zenginlikleriyle, ülkemizin bu alanda en önemli değerlerini bünyesinde barındırıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana sürekli olarak bu potansiyele vurgu yapıyoruz ve bunu harekete geçirmek için de pek çok projeye imza atıyoruz. Öyle ki tarım, teknoloji ve turizm başlıklarını kapsayan 3T formülümüz içerisinde, Karacabey’in turizm potansiyelini harekete geçirecek çalışmalarımız çok önemli bir yer tutuyor.
Baktığımızda Karacabey / Yeniköy, on binlerce hektarlık ıhlamur, kestane ve defne ormanlarının yanı sıra uzun kumsalı, Marmara Denizi’ne olan kıyıları ve hemen yanı başındaki longoz ormanı ile sağlıklı ve doğal bir tatil için Türkiye’de öne çıkan yerler arasında başı çekiyor.
Ihlamur ormanları ile denizin kucaklaştığı ender sahillerden biri olan ve Marmara’nın incisi niteliğindeki Yeniköy, Malkara, Kurşunlu hattımız; ince sarı kumu ve pırıl pırıl denizi ile pandemi döneminde turizmcilerin gözde merkezi oldu.
On binlerce hektarlık ormanlarla kaplı Yeniköy’de, yer yer 200 metre genişlikte ve toplamda 22 kilometre uzunlukta olan plaj, sosyal mesafe konusunda da önemli bir avantaj. Bizler de buradaki potansiyeli harekete geçirmek adına Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte sahil projesini hayata geçirdik. Bu çerçevede konaklama ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında gayret gösteriyoruz. Sahil projemiz sayesinde özel bir müteşebbise konaklama alanları yaptırdık. Yine Büyükşehir Belediyesi ile bölgede yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüş alanı, bisiklet yolu yaptık. Yine Orman Kampı olarak bilinen bölgeye müteşebbis aracılığıyla bir butik otel, bungalov evler, aquapark, sosyal tesisler kazandırmak ve konaklama ihtiyacını gidermek yönünde çalışmalar yapıyoruz.
Hayri TÜRKYILMAZ
Mudanya Belediye Başkanı
Mudanya Belediyesi Türkiye’nin Cittaslow felsefesine uygun olarak yönetilebilmesi ve korunarak geleceğe taşınması amacıyla sürdürülebilir bir kalkınma modeli olan Cittaslow ağına başvurusunu tamamladı. Tirilye; Cittaslow ile tarihi, kültürel ve ekolojik turizmin önemli bir adresi olacak. Mudanya Belediyesi, kentlerin kimliklerine, geleneklerine, tarihlerine ve doğalarına sahip çıkarak kalkınması için kurulan Cittaslow Birliği’ne Tirilye’yi de dahil ederek geleneklerini, doğasını, tarihini, esnafını ve üretimini de korumayı hedefliyor. Bu amaçla yerel üretimin geliştirilmesinin yanı sıra doğanın, tarihi ve turistik değerlerinin korunması için de önemli çalışmaları hayata geçiriyor. Tirilye’deki kültür rotasını ayağa kaldıracak, yerelden evrensele bir koruma sürecini başlatan Mudanya Belediyesi, Tirilye’nin korunarak geleceğe taşınması için ilk adımı da Kentsel Tasarım Rehberi ile attı. Mudanya’nın tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan yerleşimlerinden biri olan Tirilye’de devam eden Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı Çalışması kapsamında izlenecek yol haritası ve Kentsel Tasarım Projesi, “Tirilye Geleceğini Konuşuyor” çalıştayı ile öncelikle halka sunuldu. Toplam 20 hektar alanda bin 43 parselde 857 yapının bulunduğu Tirilye’de uygulanacak Kentsel Tasarım Projesi kapsamında kent 7 proje alanına ayrıldı. Uçsuz bucaksız mavisi, yemyeşil zeytin bahçeleri, tarihi konakları, tatlı bir huzur estiren poyrazı, sakin ve telaşsız haliyle, tüm kültürlerin bir arada ve kardeşçe yaşadığı Tirilye’nin Cittaslow felsefesine uygun olarak yönetilebilmesi ve korunarak geleceğe taşınması amacıyla sürdürülebilir bir kalkınma modeli olarak gördüğümüz Cittaslow ağının bir parçası olmak istiyoruz. Doğanın tüm güzelliklerini tek bir rota üzerinde gözler önüne seren Tirilye, yalnızca doğal güzelliğiyle anılmanın çok ötesinde bir öneme sahip bir yerleşim. Anıtsal yapıları ve sivil mimarlık örneği konut dokusu büyük oranda korunmuş olan Tirilye, geleneksel konut ve sokak dokusunu günümüzde de koruyor. Yüz yıllık tarihi konaklar, Rumlardan kalan üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum mezarlığı bulunan Tirilye, Mudanya’nın önemli bir turizm değeri. Taş Mektep, Aziz Vasil Kilisesi, Kemerli Kilise, Tirilye Hamamı, Dündar Evi Kilisesi, Tarihi Zeytinyağı Fabrikası, Hagios Sergios Manastırı, Trigleia Rum Mezarlığı da tarihi yapılardan. Cenevizlilerin yöresel ürün ve tuz sevkiyatı için kullandığı bilinen Kapanca Antik Limanı ise bugün doğal turizm değerlerinin başında geliyor.
Restorasyon çalışmaları süren Taş Mektep ise kentin en önemli yapısıdır. 2020 yılı içerisinde tamamlanması planlanan Taş Mektep’in bir bölümü kent müzesi olarak sosyal ve kültürel yaşama kazandırılacak. Yine, Girit mutfağının izlerini taşıyan yemeklerin Taş Mektep binasındaki Girit Mutfağı Akademisi’nde tanıtılması planlanıyor. Tirilye’deki tarihi zeytinyağı fabrikası kamulaştırılarak, Zeytinyağı Enstitü ve Müzesi haline getirilecek.
Alper TABAN
İnegöl Belediye Başkanı
Oylat Eko-Turizm Şelale yolu için yapılan bir çalışmamız mevcut. İnegöl’ün şifalı incisi Oylat’ın gelişmesi adına yapılan çalışmalar kapsamında, Bursa Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından Oylat Şelalesi’ne giden 2 km’lik parkurun Eko-Turizm Yürüyüş Yolu olarak düzenlenmesi için çalışma başlatıldı. “Eko-Turizm Parkurunda doğaya uyumlu şekilde ahşap olarak 10 köprü, 5 seyir terası, 3 çeşme, 10 bank ve parkur düzeltme çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Doğa Sporları ve Turizm Merkezimiz (DOSTUM) eko-turizm açısından önemli bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 80 bin metrekarelik bir faaliyet alanında kurulu hangar, kafeterya, atv ve motocross sahası, bisiklet parkuru, uçuş pisti, okçuluk eğitim sahası, balıkçılık alanı, otopark, tek katlı olarak inşa edilen hizmet binası ve bu binanın içerisinde; irtibat bürosu, güvenlik birimi, mescid, misafir salonu, derslik, konaklama odaları ile önemli bir merkezimiz. Tarımsal zenginliklerimizi eko turizm kapsamında pazarlama deneyimi sunmaya çalışıyoruz. Son yıllarda önemi giderek artan eko-turizm İnegöl’ümüz ve bölgemiz için de önemli bir ekonomik kaynak durumunda. Şehrimiz oldukça önemli bir potansiyele sahip. Tarih turizmi, ticari hareketliliği, yeşil alanları ve şelaleleri özellikle termal turizmi ile yaz kış dört mevsim tercih edilebilecek güzellikleri içinde barındırıyor. Eko-turizm alanında ürün geliştirmek, pazarlamak ve tanıtım yapmak şehrimizin ve bölgemizin ekonomisine ciddi katkı sağlayabilir. Bu süreçte tesisleşmeye önem vererek eko-turizm alanında gerekli alt yapıyı oluşturuyoruz. Doğanın kıymeti bu süreçte bir kere daha tescillendi. İnsanların rutin alışkanlıklarından sağlık açısından uzak durması, açık alanlara ve doğa turizmine olan rağbeti arttırdı.
Ali AYKURT
Orhaneli Belediye Başkanı
Orhaneli piknik alanında devam eden bir müştemilat var. Bir restoran ve bir Osmanlı evi bunların yanında ise 45 tane bungolov evi yapılacak. Bunlara ek olarak da çadır kampı, karavan kampı ile spor etkinliklerinin yapılabileceği orman içerisinde nefes alınabileceği bir yer inşa ediyoruz. Eko-turizm alanında Kocasu’da rafting ve kano sporunun yapılabileceği bir düzenlemeleri yapıyoruz. Bunun içinde Uludağ Üniversitesi ile bu konuda anlaştık. Önümüzdeki bahar mevsiminde inşallah bunu bitireceğiz. Bu yolla da Orhaneli’nin ve bölgenin tanımını yapacağız. Bu alanlarda spor yapmak isteyenleri burada ağırlayacağız. Bölgemizin doğa turizm ve doğa sporlarını ön plana çıkarmanın yanında sosyal davranış ve kültürümüzü de ön planda tutmak istiyoruz. Özellikle pandemi ile birlikte izole ve bozulmamış bir yerde nefes almak istiyorlar. Bunun için de bizim ilçemiz çok uygun durumdadır. Eko turizm insan hayatında ve Bursa yaşamında gelecekte çok önemli yer kapsayacak. Ürettiğini satabilen, daha fazla üretebilen ve daha fazla satabilen bir konuma ulaşıyorsun. Son bir yıl içinde de gözlemlerime göre insanlar daha fazla üretiyor ve satıyor. Bu da ilçemizin ekonomisi için çok güzel bir gelişmedir. İnsanlarımız çok güzel ve misafirperver, doğal güzelliklerimiz insanımız gibi daha bozulmamış. Bunların yanında Sadağı Kanyonu gibi saklı bir cennetimiz var. Kadınlarımız yöreye uygun organik her türlü üretimi yapmaktadır. Toprağın doğal olarak verdiği ürünleri işliyoruz. İnsanların güzel bir gün geçirebileceği yüzde yetmişi çam ormanlarıyla kaplı olan Orhaneli’de rahat bir gün geçirme imkanı bulacaklar. Gelenler ailesiyle rahat eder ve rahat bir nefes alabilir oksijen depomuzda. Herkesi ilçemize bekliyoruz.
Mehmet KESKİN
Keles Belediye Başkanı
Keles Belediyesi olarak eko turizm alanında yürüttüğümüz çalışmalar mevcut. Kocayayla’da eskiden kalma bungalov evlerimizi yeniden elden geçirerek hizmete hazır hale getirdik. Bu evlerimizde 3 veya 4 kişinin rahatlıkla kalabileceği şekilde tasarlandı. İçinde evlerini aratmayacak her ihtiyaçlarını karşılayacak eşyalarla birlikte vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Yaza girerken yapmayı planladığımız bungalov evleri projemizi pandemi süreci araya girince yarım kaldı. Pandemi döneminde çalışamadık, tüm gücümüz insanlarımızın yardımı ve desteği için harcadık. Geç de olsa eko-turizm çalışmalarımızı hayata geçirme imkânını bulduk. Bunun dışında Büyükşehir’in de tek katlı ve iki katlı olmak üzere tasarlanarak yapmakta olduğu 18 tane Bungalov evler, yapımı sürüyor en kısa zamanda hayata geçirilecek. Özel sektörden de talepler var, bunları da değerlendirip, yönetmeliklere uygun olanlara destek veriyoruz.
Dağ yöresinin önümüzdeki süreçte en önemli gelir kaynağı kırsal turizm olacak. İlçemizin en önemli unsuru gözden uzak sakin ve gürültüsüz çevreye sahibiz. Öbür yönden ise daha önce aldığımız ATV, UTV ile dağ bisikletlerimizi elden geçirerek, oldukça kullanışlı hale getiriyoruz. İnsanı doğa ile daha yakınlaştırıyoruz. Bu kapsamda çilek ve kiraz mevsimlerinde toplama etkinlerini organize edeceğiz. Çocuklar için bir oyun bahçesi inşa etmeyi planlıyoruz, bunların yanında at biniciliği de eklenebilir. Belediyemizin İller Bankası’ndan gelirimiz mevcut biz buna ek olarak belediye olarak belediyemizin gelirlerini artırmayı hedefliyoruz. Yeni normale insanların temasta bulunmak zorunda kalmayacağı, kalabalıklardan uzak şekilde tatil yapma imkânı bulacağı bir turizm için hazırlanıyoruz. Keles’e özgü doğal ürünleri ön plana çıkarmak için çabalarımız var.
Önder TANIR
Kestel Belediye Başkanı
İlçemizin ekonomisine katkı sağlayan alanların başında turizm yer almaktadır. İlçemiz gerek doğası, gerek tarihi dokusu ile kendine has bir turizm bölgesidir. Saitabat, Alaçam, Derekızık bölgelerimiz, doğal güzelliği ve yeşilin tonlarıyla 4 mevsim rağbet görmektedir. İlçemizde bulunan şelaleler, vadiler bölgemize gelen turistlerin uğrak noktaları haline gelmiştir. İlçemiz, doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra inanç turizmiyle de önde gelmektedir. Vani Mehmet Efendi Hazretlerinin kabri ve Geyikli Baba olarak bilinen Baba Sultan Hazretleri’nin türbeleri, özellikle yerli turistlerimizin ilgi gösterdiği değerlerimizin başında geliyor. Osmanlı Köyü olan Aksu Mahallemizde meydan düzenleme, çeşme, konak, müze restorasyonu gibi çalışmaların yanında meydanda kamulaştırılacak binayı da ortadan kaldırdığımızda Aksu’ya çok güzel bir meydan ve çok güzel bir aks kazandırmış olacağız. Burada meydanı kaplayan çok güzel bir de kemer olacak. İnşallah o da daha fazla ortaya çıkarılmış olacak. İnanıyorum ki burası hem hemşerilerimiz hem de dışarıdan gelen misafirlerimiz için önemli bir uğrak yer olacak. İlçemizi, turizmin merkezi haline getirmek için çalışmalarımız, girişimlerimiz tabi ki devam ediyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile birlikte yürüttüğümüz turizm atağıyla ilçemize daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesi, turizm acentalarının ilçemize turlar düzenlemesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuyla ilgili, geçtiğimiz günlerde Saitabat, Alaçam, Kazancı, Derekızık, Barakfakih, Kozluören, Babasultan Mahallelerimizde keşif ve inceleme gerçekleştirdik. Yapılan çalışmaların ardından ilk olarak, ilçemizde karavan ve çadır kamplarının yapılabileceği, doğal güzellikler ile iç içe bir tesis hedefliyoruz. Amacımız Kestelimizin, turizm alanında bölgemizin ve ülkemizin lokomotifi haline getirmektir. Bu doğrultuda, Ar-Ge çalışmalarımız ilgili müdürlükler, STK’lar, Meclis Komisyonlarımız ve hemşehrilerimiz ile birlikte istişareler ederek Kestelimizin için gece gündüz demeden, çalışmaktayız. Kestel, geleceğe emin adımlarla yürürken ‘Durmak Yok Yola Devam’ şiarımızı düstur edinerek hep birlikte bu mücadelenin içinde olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.
Mustafa IŞIK
Gürsu Belediye Başkanı
Gürsu’da eko-turizmin gelişimini sağlamak amacıyla, Gürsu Belediyesi’ nce Ericek’te oluşturulan ve bir ilk olma özelliği taşıyan Gürsu Adrenalin Park, yeni yüzüyle doğa ve adrenalin tutkunlarını ağırlıyor. Birçok doğa sporunu bir arada yapma olanağı sunan Adrenalin Park, Gürsu Belediyesi’ nce yapılan düzenleme çalışmalarıyla daha konforlu hale getirildi. Rengarenk bungalov ve hobbit evleriyle, yaz kış muhteşem manzaralar oluşturan doğasıyla Adrenalin Park misafirlerini ağırlıyor. En heyecan duyduğum projelerimizden biri diyebileceğim Adrenalin Parkımız, oluşturduğumuz hobbit evlerle de Gürsumuz’un simgesi haline gelecek. Gürsu’muz, doğal zenginlikleriyle sunduğu olanaklarla doğa ve adrenalin tutkunlarının gözde merkezleri arasında yerini almış durumda. Adrenalin Park Tesisimiz’de yaptığımız çalışmalarla sosyal donatı alanlarını tamamen yeniledik. İlçemizin eko turizminin gelişiminde büyük payı olan tesisimiz; doğal güzelliği, yenilenen tesis kimliği, hobbit ve bungalov evlerde konaklama konforu, spor etkinlikleri imkanı, piknik alanları, çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilme olanağı ve sunduğu daha birçok olanakla ilçemizin simge değeri olarak hizmet veriyor. Tüm doğa ve adrenalin tutkunlarını, yazı ayrı, kışı ayrı, gecesi ayrı gündüzü ayrı güzellikteki Adrenalin Parkımız’ın muhteşem manzarası eşliğinde doğanın tadını çıkarmaya bekliyoruz. Eğlence unsurunun da olduğu eko turizmin gelişmesi hedefiyle oluşturulan Adrenalin Park bünyesinde; tam otomatik olimpik trap poligonu, okçuluk poligonu, dağcılık – tırmanma parkuru, ATV safari parkuru, arama kurtarma ve dağcılık eğitimleri için çok amaçlı yapay duvar, kampçılık alanı, zepline, gölet sporları alanı, yamaç paraşütü başlangıç eğitim alanı ve seyir alanları yer almaktadır. Yamaç paraşütü, tırmanma ve offroad yarışları, doğa yürüyüşleri, kampçılık, dağcılık vb. faaliyetlerin de gerçekleştirildiği Adrenalin Park doğa ve adrenalin tutkunlarını ağırlamayı bekliyor.
Yılmaz ATAŞ
Harmancık Belediyesi Başkanı
Harmancık Eko-Turizm tesislerinin uygulaması “Harmancık ta Eko Turizm Potansiyelinin Ortaya çıkarılması ve Geliştirilmesi Projesi “ ile hayata geçirildi ve bir yılda 100.000 kişi tesiste konakladı veya restoranından faydalandı. İstanbul, Eskişehir, Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin önemli turizm acenteleri, rotasına, dağ turizmi için Harmancık Eko-Turizm Tesisleri’ni ekledi. STK, federasyon ve dernekler (BUBİDOSD Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği, Bursa Dağcılık Federasyonuna bağlı dernekler) bisiklet yürüyüş ve gezi parkurları ile Tesisler de ağırlanıyor. Toplam bütçesi 3 milyonu bulan projeye, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı tarafından 1,5 milyon lira hibe desteği verildi. Ekolojik turizme uygun ziyaretçilerin konaklayabilecekleri 14 adet 40 metrekarelik ses ve ısı yalıtımı olan klima, mini buzdolabı, TV, sıcak su imkânı bulunan konforlu ahşap evleri bulunmakta. Çevre düzenlemesini Bursa Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Tamamen organik yöresel yemeklerin sunulduğu, 250 m2 kapalı 200 m2 açık olmak üzere 450 m2 restoran ile ahşap bir müze evi de tesislerde bulunmakta. Şu an profesyonel standartlarda suni çim futbol sahası, paintball, okçuluk, macera parkuru, orman içi yürüyüş, koşu, ATV ve bisiklet parkurları mevcut. Üstelik tesis te kapalı ve açık alanlar da ücretsiz Wifi hizmeti verilmekte. Wifi Şifresi de ilgi çekici. “doğayı koruyalım”. Kış mevsiminde de ayrı bir doğa güzelliği olan tesis, yılın 12 ayı açık bulunmakta ve 18’i kadın olmak üzere 24 personel istihdam etmektedir. Beklentilerinin üstünde bir ziyaretçi akını var, Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 adet daha bungalov ve konferans salonunu yapılarak hizmete açılmak üzere. Tesisteki mevcut aktivitelere ilave olarak, yine BEBKA hibe desteği ile 500.000 TL bütçesi olan “Eko Turizm Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi” projesi başarılı bulundu.
guncelgirisi.com guncelbonus.org fearbet.org youbets.org Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2021, 00:08